THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES

cinta ialah satu perasaan yang sangat misteri..

telah ditakdirkan kau dan aku menjadi satu..sejauh mana kau berlari..aku akan tetap mengejarmu..kerana aku adalah kau..dan kau adalah aku..

Sunday, 22 May 2011

detik-detik perkenalan awal Izzah Humaira dan Ammar Zafran...


          




''Qila, aku tak nak jumpa budak tu, kau dengan daniel tipu aku kan? kata nak lawat Daniel

 sakit,tapi ....dah la aku nak balik malas nak cakap dengan korang....kalau korang tak nak

 hantar  aku balik naik cab!" marah izzah.Daniel dan Aqilah berpandangan tahu mereka

 telah menaikkan kemarahan izzah.

''sabar,sabar dulu...alang-alang dah sampai ni makanlah dulu minum ke?sian kat cousin I
n
.datang jauh-jauh nak jumpa U kejap pun jadi lah sekurang-kurangnya berbaloi juga dia

 datang kat sini .I promise before 10'o clock U will lies on your bed .."janji Daniel.Izzah

 memandang Aqilah yang tersenyum kemudian dia memandang wajah mengharap jejaka

 di hadapannya yang masih tidak di ketahui nama..runsing nya...menyesal pula mengikut Aqilah yang beria-ia memujuk nya tadi

''okeylah.tapi  janji tau.dinner je "Aqilah dan Daniel tersenyum lega.sekurang nya usaha

mereka berbaloi.takut juga jika Izzah yang selama ni disangka tenang naik angin
.
''Duduk lah Izzah.qiela,daniel.. thank sebab sudi dinner dengan I.Sorry lah kalau cara I tak

 kena...well, nama saya AMMAR ZAFRAN.saya sepupu Daniel.."ujar Ammar

 mempekenalkan diri.dia tersenyum melihat gelagat Izzah yang serba tak kena.

''Saya Izzah humairah.Panggil Izzah je"Izzah memaksa diri mengukir senyuman.lesung

 pipitnya jelas kelihatan.

'Manis,boleh tahan juga si Izzah ni'desis Ammar. Dia cuba mengawal tingkah laku nya agar

 tampak sempurna di mata Izzah.Izzah perasaan renungan Ammar terhadapnya..

'Dasar lelaki!'dia berdehem

''Ehem.masa berjalan ni kita nak order makanan atau masih nak saling memerhati?"soal

 Izzah.Dia Tidak betah membiarkan dirinya menjadi mangsa renungan Si buaya

 darat.Ammar terkulat-kulat disergah begitu.Aqilah menarik tangan nya yang berada di

 genggaman Daniel sedari tadi


''Sorry, boleh I orderkan untuk U?"tanya Ammar.Izzah mengangguk

''Daniel.cousin U ni ....hmmm...kalutlah..I tak rasa Izzah berminat dengan lelaki macam

 tu..dulu masa jumpa ...boleh tahan gentleman dia"Bisik Aqilah kepada Daniel.

''I pun pelik tengok dia malam ni .seumur hidup I ni lah first time I tengok diri kelam kabut

 macam ni.well it's sound great to see them to be a couple...seorang budak Nerd,seorang

 gila kerja "Aqilah mencubit lengan Daniel
.
 ''well ,cik Fatin Adliyana Aqilah and mr Esma Daniel..U all nak terus kan sesi bisik bisik

 atau nak order some food?"sindir Izzah.dia tahu dia yang menjadi topik

perbincangan.siap kau Qila  !.


''saya nak milo ais dan nasi goreng pattaya"pesan nya kepada pelayan restoran yang setia

 mengambil pesanan. Banyak yang mereka bualkan sambil menunggu hidangan yang

 dipesan tiba
.
''Eh,makan tak habis lagi.kenapa tak sedap ke?'' tanya Ammar apabila izzah tidak

menghabiskan makanan yang di pesan.

''Sedap,cuma saya dah kenyang.Lagipun dah pukul 9 lebih.saya nak balik lah.lagipun saya

ada kerja yang tak siap lagi. Saya  tak solat lagi..dosa lambatkan solat ni .Awak pun jangan

 lupa solat tau balik nanti.Qila aku nak ke ladies kejap lepas tu aku tunggu kat kereta.kau

 pun cepat habiskan makanan .Terima kasih Ammar coz sudi belanja saya makan dan

luangkan masa untuk layan rancangan sepupu awak.Bye  the way nice to meet U!''Izzah

 terus melangkah tanpa mem perdulikan teman nya.


''Aku suka Izzah ni.kena dengan taste aku .Play hard to get...''Ammar menghantar

 pemergian Izzah dengan ekor mata..pertama kali bersua hati nya sudah terpaut...apa cara

 sekalipun dia harus memiliki hati Izzah.sejak hari itu dia sering menghubungi Izzah.dia

suka cara Izzah menjaga diri apatah lagi pengakuan Izzah yang mengakui bahawa Ammar

merupakan orang pertama di kalangan kenalan lelaki yang mehubunginya melalui telefon

 bimbit.


''Hello,assalamualaikum,Izzah,saya ni Am,awak tengah buat apa tu?''Ammar

 menghubunginya suatu hari.Izzah memandang geram telefon bimbitnya.Tak faham

 bahasa ke ,aku tak suka diganggu waktu macam ni!


''walaikummusalam.hmm...saya tahu tu.Ammar.saya kan dah cakap saya tak suka

 diganggu  sekarang.awak nak apa?saya sibuk ni..kalau awak nak ajak saya keluar

 jawapannya ialah tidak...okey lah Ammar,saya nak letak phone ni.Bye....''Ammar

terkedu.Izzah,Izzah keras betul hati kau...tapi nak buat macam mana hati dah

 terpaut...sabar je lah duhai hati!


Izzah memandang geram bungkusan hadiah di hadapannya...cantik..tapi dalam masa yang

 sama dia ...keliru dengan Ammar....apakah tiada wanita lain yang boleh dijadikan piliha

n hati?masakan tidak,lelaki setampan Ammar,punya kedudukan,kaya,boleh jatuh hati

 dengan gadis biasa sepertinya.Apakah tiada anak Dato' atau anak Tan sri yang sepadan

 dengannya?dia ragu ragu dengan niat Ammar meskipun berkali kali diyakinkan Aqilah

bahawa Ammar ikhlas ingin mengenalinya...geram dengan dirinya yang kian berlembut

hati dengan Ammar...dia tahu hati kecilnya semakin menyenangi kehadiran Ammar.




''Izzah,saya nak jumpa kejap boleh.''Izzah kaget.Tahu dia tidak mampu mengelak.Ammar

menunggunya dihadapan fakulti seni bina dan lukisan.Berapa orang gadis yang lalu

menjeling seketika pada Ammar .Penampilan Ammar,meskipun seringkas jeans hitam dan

 T-shirt Polo bewarna biru namun tetap menyerlahkan karismanya sebagai eksekutif muda

 di syarikat keluarganya.


'' saya ajak Aqilah sekali,kejap saya contact dia''Ammar mencuit lengan nya lalu

 menunjukkan ke satu arah.Izzah menjeling Ammar.Lelaki ini telah mengatur segala

galanya.Aqilah terseyum mesra seraya melambaikan tangan kepada Izzah.dia  menaiki

 kereta Honda Accord yang dipandu Ammar..mereka akan menjamu selera di Cafe D'Bella.


''saya sayang awak Izzah,beri saya peluang untuk saya mengenali awak.Awak tak boleh

buat saya terus macam ni.Tolong Izzah buka pintu hati awak untuk saya.beri saya peluang

untuk saya mengenali awak.''luah Ammar sejurus selepas  pelayan selesai mengambil

 pesanan mereka


''Saya masih belajar.saya senang dengan hubungan kita sekarang.Masih terlalu awal

untuk kita ke arah yang lebih serius.Saya masih ada banyak komitmen lain .Awak tak kenal

keluarga saya...saya suka kawan dengan awak.....cuma awak masih tak kenal saya dengan

 cukup baik.saya juga begitu..saya tak nak awak terburu-buru buat keputusan''Sungguh

dia takut menyerah kan hati dan hidupnya untuk seseorang yang bergelar lelaki.Kisah

silam dijadikan 
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             iktibar dan sandaran dalam membuat keputusan berkaitan soal hidup..sungguhpun sukar

untuk dia menafikan dia begitu mengagumi sikap gentleman  Ammar.Sukar juga untuk dia

menafikan bahawa Ammar sudah mula mendapat ruang di dalam hati nya...cuma dia tidak

mahu mengakui bahawa Ammar sudah mula hadir dalam mimpinya .Arghh... egonya dia

tapi dia takut jika Ammar mengkhianati cinta nya...selebihnya dia takut kakaknya tahu...


''okey,saya faham..saya sanggup tunggu awak kalau macam tu Izzah panggil saya Am je

 okey.''Izzah mengangguk.selang beberapa meja Aqilah dan Daniel hanya tersenyum

puas.Tahu bahawa usaha Ammar ada hasilnya.Segala galanya kembali normal.Izzah masih

sibuk bergelumang dengan buku dan kuliah.Maklumlah sebagai persediaan menghadapi

peperiksaan tahun akhir.Ammar juga sibuk menguruskan projek .Tugasan kian

bertambah...namun dia yakin dengan Izzah.Pertemuan mereka tempoh hari memberinya

ruang untuk menyimpan harapan.


''Hai izzah,Am baru balik dari Indonesia minggu lepas.mama saya kirim salam kat awak.Ni

 mama saya suruh bagi kat awak...kain sutera China...bulan lepas dia ke China ikut abah

 saya .Langsung dia beli untuk awak...saya tak teringat langsung..sibuk sikit ..ada tender

 baru yang nak disiapkan paper work...kalau mama tak tanya semalam sampai sekaranglah

saya tak ingat.''Hilang kepenatannya di pejabat tatkala melihan senyuman izzah yang

 mesra.




''oh ya ke?eh,awak cerita pasal saya pada mama awak ke?''marah Izzah.Ammar

 mengangguk.


''dah lah,mama saya tu okeylah.yang awak risau ni kenapa?Bye the way,kalau mama saya

jadi mak mertua awak pun,awak jangan risau awak memang menepati ciri ciri menantu

 idaman nya.Okeylah Izzah daripada saya tengok pipi awak yang terlebih pemerah pipi tu

  apa kata saya ajak awak keluar minum?awak pergilah siap saya tunggu.kali ni awak nak

ajak siapa teman?''Tanya Ammar.Izzah maraba pipinya yang kepanasan.Ammar

ketawa..telatah izzah mencuit hatinya.Izzah memang meletakkan syarat  kepadanya iaitu

 jika Ammar ingin mengajaknya keluar,Izzah akan mengajak seorang teman nya turut

 serta.


''saya nak ajak Yaya teman awak tunggu kejap tau''15 minit kemudian izzah keluar

bersama myza.


''Yaya mana?''tanya Ammar.


''yaya ada assigment yang tak siap lagi,saya ajak myza.awak tak kisah kan?''soal nya.


'' Ammar,nanti boleh tak awak turunkan saya dekat Sunway Piramid?saya nak jumpa

 keluarga Iwan kat sana.Parent dia turun KL sebab nak lawat kakak dia yang baru lepas

bersalin tu..''Ammar mengangguk.Dia bersyukur kerana teman-teman Izzah

menyokongnya

.
''sukalah tu, tersengih-sengih''gumam Izzah.Ammar faham benar perangai Izzah yang satu

 itu,dia tidak selesa bertemu dengannya tanpa teman disisi.


''takkan tak boleh senyum?''selamba Ammar menghirup minuman yang di pesan.Dia

 kemudian menghulurkan beg kertas  kepada Izzah.Dari cara pembungkusannya Izzah tahu

pasti mahal isinya

.
''Am,saya nak cakap sikit, boleh?''tanya Izzah sopan.Ammar menjungkitkan

kening.terserlah ketampanannya.Alahai,mamat ni nak goda aku ke?desis Izzah.


''silakan''dengan gentlemannya Ammar memberi jawapan.Ammar tahu Izzah tidak selesa

 dengan suasana begitu.Sengaja dia ingin mengoda.


''Izzah tak suka Am bagi Izzah barang macam ni.Izzah tak sedap hatilah.''tidak berani dia

membalas renungan mata Ammar takut goyah pendiriannya.Lelaki itu sememangnya


punya daya tarikan.Silap hari bulan mahu tersungkur dia dek  godaan Ammar
.
''kenapa?kawan awak cemburu?lain kali kalau  saya beli barang  untuk awak saya belikan

 untuk kawan-kawan awak sekali''gurau Ammar

.
''pleaselah,awak ingat saya main-main ke?.saya tak suka lah macam ni.nanti awak dah

 banyak bagi kat saya barang.Tiba-tiba saya reject awak.Nanti orang ingat saya kawan

dengan awak sebab harta awak.Awak ingat saya ni macam perempuan lain ke?saya 

keluar ni pun serba salah..kalaulah kakak saya tahu...dah banyak sangat barang yang

awak bagi.''Izzah teringat pertanyaan kakaknya tentang kerongsang Mutiara yang sungguh

 cantik dan unik rekaannya.Nasib baik Yaya menyelamatkan keadaan dengan mengatakan

itu hadiah hari jadinya kepada Izzah.Ketika itu juga kakaknya ada mengingatkannya

supaya tidak melibatkan diri dalam soal percintaan selagi tidak memegang segulung

 ijazah.

''awak anggap je hadiah dari seorang kawan.lagipun saya ni bukannya jenis yang buruk

siku,kalau dah terbukti awak bukan untuk saya,saya takkan minta balik apa yang pernah

 saya beri pada awak.''Izzah tahu Ammar mengharapkan cinta darinya.


''Ammar,saya tak nak beri awak harapan cuma,kalau benar ada jodoh antara kita say


a terima.Tapi buat masa sekarang ni saya nak fokus study,bulan depan ada exam.lepas ni

kita tak payah jumpa tau''ujar Izzah.Ammar amat menghormati setiap keputusannya.


''tadah tangan.saya nak beri awak sesuatu''tanpa banyak soal Izzah menadah tangannya

,
''saya berikan segala harapan dan secebis semangat yang saya ada.Saya doakan kejayaan


 awak''Izzah terharu dengan penerimaan Ammar.


''Macam mana last paper tadi,Izzah boleh jawab tak?''Tanya Yaya.Izzah mengangguk.Dia

 memerhatikan rakan-rakan sekuliah nya bersorak  gembira.


''jom gi celebrate,yahoo...malam ni boleh lah tidur puas-puas!Daniel belanja kan

 sayang?bodek Aqilah pada boyfriend.


''I tak kisah.kat mana?''tanya Daniel.


''myza tak setujulah..lagipun letih ..hmm...apa kata daniel datang rumah kita orang



lusa.kita orang masak..lagipun u tak pernah makan lagi masakkan Aqilah kan?''


''Okey juga.saya kalau pasal makan jadi je''Izzah membisu dia menanti panggilan telefon

daripada kakak nya.namun hampa.mungkin kakaknya lupa .Bukan rakan-rakannya tidak

perasan cuma sengaja memberinya peluang untuk melayan perasaan.



''jemput masuk,ingatkan tak datang tadi,duduk kat depan dulu,kita orang pun sebenarnya

 baru sudah masak.''pelawa Aqilah .Itulah pertama kali Daniel,Iwan serta Adam memasuki

 rumah sewa mereka.kemas.


''u tak tolong kawan u masak ke?''tanya Daniel


''I and Yaya bahagian kemas rumah je.yang masak Izzah dengan Myza.Nabila pulak buat

dessert.U ni kenapa saja nak cari gaduh ke?''soal Aqilah tidak puas hati.Didapur Izzah

 sibuk menyiapkan hiasan serta menyenduk makanan ke dalam bekas.Tiba-tiba telefon


bimbit nya berdering lantang


''Hello,akak.Izzah sihat ni nanti lah Izzah balik JB.Akak dengan kak Iqa sihat?''


''Sihat.kak Iqa pun sihat.Sorry akak dah lama tak contact Izzah.Izzah tengah buat apa

tu?''Tanya Fara Hanis.


''er,tengah masak untuk dinner.Hmm..okeylah Izzah tak boleh lama ni.Nanti kirim salam kat

kak Iqa dengan kak Mazrina tau.bye''dia mematikan talian.selang beberapa minit kemudian

telefonnya berdering lagi.


''Akak,kan Izzah dah cakap Izzah tengah masak ....''tanpa melihat nama ,dia terus

menjawab panggilan.


''Ammar,Am cakap ni.saya dah sampai.Izzah masak apa untuk saya?Izzah terkedu

rindunya dia untuk mendengar suara itu.


''awak masuklah dulu kejap lagi saya keluar''dia menyerahkan tugas nya kepada Yaya

sementara  dia membersihkan diri dan mengganti pakaian yang baru.


''jemput makan semua''Izzah perasan Ammar asyik merenungnya.sesudah makan dan

berkemas Ammar tiba-tiba menghampirinya yang sedang leka membancuh kopi di

dapur.Izzah terkejut.Apa hal mamat ni?mengelabah juga dia takut di salah anggapkan oleh

 teman-temannya.


''Cantik awak malam ni.Awak yang masak ya.sedaplah.Tahniah sebab awak dah habis

study.ni khas untuk awak.bila saya dah balik buka tau''sekeping sampul dan kotak keci

l yang tidak diketahui isinya bertukar tangan.Malam itu sejurus selepas menghantar kepulangan Ammar.Izzah membuka sampul  yang diberi oleh  Ammar kepada nya




Dear IZZAH,
    Saat awak membaca warkah ini,ketahuilah bahawa hati ini telah dicuri olehmu.Begitu lama aku menunggu saat ini.Jika Am ikutkan hati ,dulu lagi Am menghantar pinangan untuk memiliki IZZAH..di sini Am ingin menyatakan bahawa Am bersedia menerima apa jua keputusan Izzah Cuma Am harap keputusan Izzah memberi kebaikkan kepada kita.Bukan Am ingin mendesak cuma jika Am pilihan Izzah sarungkanlah cincin itu ke jari manismu,jika tidak janji dengan Am Izzah akan simpan cincin itu sebagai tanda bahawa Am pernah hadir dalam hidup Izzah.....
                                                                                                                                     Sekian Ammar Zafran...  
                                                                                                                                                ammar                       


Hati Izzah gundah serba tak kena dirasakan antara kehendak hati,cita-cita serta impian

kakaknya.Dia tidak tahu...bingung memikirkan apa yang terbaik.Sebolehnya dia ingin

menjaga hati semua pihak.Lantas atas saranan rakannya dia menemui Ammar.Dia yakin

kakaknya akan merestui pilihan hati.Kakak mana tidak mahu melihat adiknya menenpuh

alam perkahwinan bersama insan tersayang apatah lagi jika lelaki itu memiliki segala

galanya.


Cafe D'Bella menjadi saksi pertemuan mereka...dia pasti dengan kata hatinya,,.buat

 pertama kali dia menitikberatkan gaya penampilan ketika bertemu lelaki itu.Dia melihat

penampilannya di cermin sebelum keluar dari rumah.Rakan-rakannya sudah mula

mengusik tiba termasuk Aqilah dan Amyza yang memuji penampilannya.Maklumlah

 pertama kali dia bersolek tipis ketika menemui Ammar.Dia juga tidak mengajak salah

 seorang dari temannya menemaninya bertemu Ammar.Dari jauh dia sudah melihat kelibat

Ammar yang sedang berbual dengan temannya.Razif.Izzah memasang telinga.




''well done,kalau tak melepaslah harta parent kau.Nampaknya kopaklah aku kena belanja

kau selama 3 bulan.''Harta?belanja?si Ammar ni berjanji apa dengan kawan dia?tanya

Izzah pada dirinya


''biasalah,tengok oranglah.Ni aku lah Mohd Ammar Zafran bin Dato'Azlan.Eh kau ni macam

tak kenal aku pula''Ammar ketawa berdekah-dekah Izzah semakin bersemangat untuk

mengetahui topik perbualan mereka.


''tapi,aku tak sangka Izzah tu boleh cair dengan kau.Aku tabik dengan kau.Aku

 harap...''Izzah yang mendengar seakan ingin rebah.Ya ALLAH dugaan apa yang kau beri

 kepada hamba mu ini.tidak sesekali dia menyangka dia cuma diperalatkan Ammar untuk

mendapatkan harta.Penipu!dia bangkit semula .Lelaki itu perlu diajar.Izzah nekad dia


menghampiri Ammar.

''Am,Razif Izzah dah dengar segala nya.Syukur kepada Allah sebab Izzah tak sempat hidup

di samping Am,sebagai isteri.Dan mulai hari ini hubungan kita putus!saya tak pernah

kenal awak Ammar Zafran Dato'Azlan.selamat tinggal..saya datang ni sebab nak pulang

kan cincin ni.Saya tak nak simpan benda ni.Awak bagi je lah kepada sesiapa yang sudi

menjalankan rancangan bodoh awak tu.Dan encik Razif,daripada awak habiskan duit awak

belanja lelaki macam Ammar ni baik awak sedekah.dapat pahala dari terus tanggung dosa

bersubahat dengan Ammar.''ujar Izzah dia melangkah pergi dengan hati yang

hancur,sehancur harapannya menghadiahkan segulung Ijazah pada kedua ibu bapa nya

yang tak mungkin kembali ke pangkuannya.Dia tidap peduli pasang pasang mata yang

melihat pentengkaran mereka tadi.Ibu,Ayah bawalah Izzah sekali....Izzah dah hancurkan

Harapan kakak..Izzah dah kalah Ibu.

.
Ammar kaget bila dia tersedar Izzah telah jauh meninggalkannya.Razif berkali-kali

memohon ampun.Gurauan mereka membawa padah padanya...dia ingin menemui Izzah

.Tapi dia takut.Setibanya di rumah Izzah pantas berkemas petang itu juga dia menaiki teksi


menuju ke lapangan terbang..pada Amyza dipesan supaya memulangkan segala

pemberian Ammar padanya.Ketiadaan Aqilah melegakannya jika tidak pasti banyak

 persoalan yang ditanya silap silap dia dipaksa bertemu Ammar...urusannya tambah


mudah  kerana dia hanya menunggu kira-kira 40 minit sebelum kapal terbang

berlepas.Malam itu juga dia sampai ke rumah kakaknya.kakaknya yang baru pulang dari

tempat kerja terkejut apa bila melihat Izzah menantinya di ruang tamu.


''Hai kak.Rindulah….sorry Izzah balik tak bagi tahu.Saja nak suprise kan akak.''Fara Hanis

hanya  mengeleng melihat telatah adiknya.Hmm..Izzah,akak naik atas dulu ,letih lah.Izzah

 pun pergi tidur dah lewat ni.Oh ya,kakak ada call Izzah tadi.Baru nak tanya bila nak

balik.kakak ingat nak jemput...tapi kenapa tak angkat?no tu dah tamat perkhidmatan

ke?.''soal kakaknya pelik.Izzah tersenyum.setibanya di JB.,magrib tadi dia telah membeli

nombor prabayar baru.setelah menyalin semua nombor rakan-rakannya ke dalam sim

baru.dia mematahkan sim lamanya lalu di buang ke dalam longkang..


         1 bulan berlalu........


''Hello,Yaya korang semua sihat.ni akulah Izzah.sorrylah coz buat korang bimbang datang

rumah aku minggu depan aku nak tunang.''pertanyaan kakaknya tentang risikkan Eshan di

di persetujui sahaja.Mungkin itu langkah terbaik untuk dia melupakan Ammar.


''Hah?Ammar macam mana?takkan korang dah habis macam tu je?kau kenapa

sebenarnya?Ammar hari-hari datang rumah cari kau.Tapi aku tak bagi tahu dengan dia

yang kau ada dekat JB.Aqilah membebel tau sedih sangat dia kau pergi macam tu.''luah

 Yaya.Izzah mendengus.Ammar,Ammar dan Ammar.


''okeylah aku ada hal nak buat.kau jangan lupa datang okey.kirim salam kat

 semua.bye..''dia segera meletakkan telefon.Dia bosan,telinganya sudah lali mendengar

cerita tentang Ammar yang sering datang ke rumah sewa mereka bertanya khabar

dirinya.lagipun jika betul lelaki itu ikhlas mencintainya mengapa tidak berusaha

mencarinya.Arghh...nasi dah jadi bubur..kalau betul aku cintakan dia pun aku tak boleh

 batalkan pertunangan ni...kak Fara sudah merancang segala-galanya sebelum dia

memberi kata putus lagi.Cukuplah dia kecewa,sekurangnya biarlah dia membahagiakan

 kakaknya walaupun dia sendiri tidak pasti akan hala tuju nasib hidupnya bersama lelaki

 yang hanya 2 kali di temuinya.Mana mungkin pilihan kakaknya salah.Yaya erenung telefon

 bimbit di tangannya..sesuatu perlu dilakukan..dia yakin cinta Izzah hanya untuk Ammar.


‘’betul ke berita yang kau dengar ni Yaya?siapa cakap?’’soal Fatin bertub-tubi.Yaya sesak

 di asak bertubi-tubi..tiada ruang langsung untuk dia mempertahankan dirinya


‘’Izzah sendiri yang cakap dengan aku’’selama Izzah menghilangkan dirinya hanya Yaya

satu-satunya teman yang masih di hubungi..hanya Yaya tahu ke mana dia menghilang


‘’What! Selama ni kau still contact dengan Izzah?kenapa kau tak bagi tahu

kitaorang?kenapa kau rahsiakan?’’sergah Bella Myza memeluk bahu Yaya memintanya 

supaya bertenang dengan serangan bertubi-tubi dari Aqilah dan Bella


‘’Myza rasa Izza dan Yaya ada sebab tersendiri untuk merahsiakan hal ni..sekarang

sebagai kawan baik Izzah ,kita tak boleh biarkan dia terseksa lagi..kita dah sedia maklum

yang Izzah memang ada hati kat Ammar ,Ammar pun begitu juga,jadi takkan kita nak

biarkan dia berkahwin dengan orang yang dia tak cinta’’masing-masing terdiam..tiba-tiba

Aqilah bersuara

‘’Kita kena jumpa Ammar,I nak Call Daniel minta tolong dia ‘’Bella segera menegah


‘’jangan,..aku tak nak Daniel ikut campur..’’

‘’Kita cari Ammar sekarang juga...kebetulan aku pinjam kereta abang aku

semalam..he..he..macam tahu-tahu je  benda ni nak jadi abang aku bagi aku guna kereta

 dia ‘’kemudian mereka semua bersiap ala kadar dan bergegas menemui Ammar


‘’Assalamualaikum,..mak cik..Ammar ada tak?’’soal mereka pada pebantu rumah yang

membuka pintu

‘’Ada di atas,anak ni siapa?’’soal Mak Mah

‘’kami kawan Ammar panggilkan Ammar turun boleh tak?kami nak jumpa kejap ada benda

 penting nak bagitahu dia’’mereka dipersilakan masuk...terpaku seketika mereka melihat

ruang tamu rumahAmmar


‘’Ammar ni,keje apa?kaya betul mamat ni...patutlah selalu sibuk je..bapa dia Tan sri

ke?’’Soal Yaya


‘’Siapa yang datang tu kak Mah?macam ramai je..kawan Ida ke?’’soal Datin Zahira


‘’Kawan Ammar,Ira nak Kak Mah panggil mereka untuk makan sekali dengan kita

ke?’’Datin Zahira tersenyum..bancuhkan air..saya nak jumpa mereka juga mana tahu salah

seorang dari mereka merupakan bakal menantu saya’’selorohnya lagi


‘’Mak,er..mak dah makan ke?’’tanya Ammar pada emaknya tadi sewaktu diberitahu Mak

Mah bahawa beberapa orang gadis datang untuk menemuinya dia segera menukar

 pakaian dan turun ke bawah..


‘’Ramainya kawan Am..mak nak jumpa...’’Ammar mengaru kepalanya yang tidak gatal dia

hanya memimpin emaknya ke ruang tamu..Aqilah menerpa sebak telihat Ammar


‘’Ammar,U kena selamatkan Izzah..dia nak tunang minggu depan...U kena selamatkan

 dia..’’Riak wajah Ammar terkejut

‘’Mana U all tahu?’’soal Ammar


‘’relaks Ammar,saya akan terang segala-galanya..relaks...’’Ammar kembali tenang

perlahan-lahan yaya menceritakan tentang perbualannya dan Izzah

‘’I takutlah,dia marah sangat dengan I,kalau dia tak cintakan I dan memang benar dia

 cintakan budak tu macam mana?’’


‘’Saya dah kawan dengan dia dah lama,walaupun dia tak pernah cakap saya tahu,dia

memang cintakan awak..’’


‘’Asal kau yakin sangat?mana kau tahu?Izzah bagi tahu kau ke?’’soal Aqilah..yaya

Tersengih


‘’Kan aku dah cakap Izzah memang takkan buka mulut pasal perasaan dia..kau tak ingat ke

macam mana kita paksa dia menangis?kau tak ingat ke kita paksa dia luahkan perasaan

dia?aku tahu dia memang sayang kan Ammar..tapi dia ego..dia menafikan perasaan dia dia

takut pisang berbuah dua kali..’’


‘’Pisang berbuah dua kali?maksudnya?’’malam itu terbongkarlah seluruh perkara yang

 selama ini Izzah senbunyikan dari pegehtahuan sesiapa...semua rahsia

 hidupnya..kematian tragis kaka sulungnya,ibu bapanya terlerai


‘’Mak..Mak kena tolong Am,Am sayang Izzah ..Am tak rela lelaki lain dapat dia..tolonglah

mak’’

‘’Dah kamu tak payah risau..bila dia nak tunang?’’soal Datin Zahira

‘’Minggu depan.’’

‘’Insyaallah sempat tapi kamu kena pergi kesana,jelaskan dengan keluarga dia,minta
 maaf’’

‘’itu mak cik jangan risau..saya dah dan yang lain akan uruskan bila rombongan Ammar

 sampai tepat pada waktunya minggu depan..time tu Izzah kena buat pilihan..antara Am

atau lelaki tu..yang saya tahu..budak tu tak adalah baik sangat...dia terima pinangan budak

 tu pun sebab terpasa,sebab Am dah kecewakan dia..lagipun saya yakin dia memang ada

hati dengan Ammar..percayalah..Allah tu maha Adil..Ammar dan Izzah akan bersatu’’


‘’dari tadi kau cakap Izzah sayang Ammar.mana kau tahu?apasal kau yakin sangat?’’soal

Aqilah

‘’Aku tahulah..sebab..er..sebab aku pernah terbaca diari Izzah..’’


‘’kalau dia tahu,patah riuk kau dia kerjakan’’

‘’seteruk tu?tak pe lah,mak cik pasti budak tu istimewa sebab dia dah buka hati Am

ni,kalau macam tu mak cik boleh minta tolong kamu semualah kan..?
’’
‘’tolong apa mak cik?

‘’satukan Am,dan kawan kamu’’Ammar lega..dia pasti Izzah akan menjadi miliknya..buat

pertama kalinya sejak sebulan yang lalu..seri keceriaan kembali terpancar di wajah Ammar



''Wah cantiknya kau,hmm....tahniah Izzah...tak sangka senyap-senyap je kau dah nak

tunang''biliknya yang telah dihias indah sesak dengan kehadiran teman-temannya.Izzah

senyum.Kakaknya sibuk di bawah menguruskan tetamu.Senyumannya palsu.kalau

Ammarlah lelaki yang akan bertunang dengannya pasti dia  girang.Segala urusan


diserahkan kepada kaum keluarga..Apa saja  pilihan kakaknya dia terima.Ammar kau

memang dah berjaya menghancurkan hidupku..rintihnya.Duhai angin khabarkan kepada


dia betapa dalamnya luka yang telah  dia tinggalkan untukku.Ammar selamat kan

Izzah,Izzah tak nak tunang dengan dia selamatkan  Izzah.Bodohnya aku kenapa dia pula

yang aku ingat..hei Izzah wake up lah sedar dari mimpi kau..kau tu kejap lagi nak jadi

tunang orang.Ammar takkan selamatkan kau.Dia memang tak cintakan kau..


''la,Izzah comotlah mekap kau ni kenapa.meh sini aku touch up.kau kenapa sedih ni

teringatkan parent kau ke?aku pasti mereka bangga dengan kau .Kau dah besar ,siapa pun

bangga dapat anak macam kau.Aku pun bangga jadi kawan kau..Izzah maafkan aku sebab

paksa kau kawan dengan dia dulu..''Aqilah yang sedang membetulkan mekap Izzah


menitiskan air mata..suasana bertukar sebak.begitulah eratnya mereka seorang sedih

pasti yang lain turut bersedih.


''Izzah,la kenapa nangis ni?hah teringatkan pakwe ya?''Usik Afiqah tapa menyedari

usikannya itu mengena.Dia masuk  yang untuk melihat persiapan mekap Izzah terkejut

melihat keadaan Izzah.Pasti ada sesuatu yang berlaku.


''Hish kau ni,adik aku tu mana ada buah hati kalau tak aku tak terimalah pinangan keluarga

si Eshan tu.Atau Izzah memang ada kekasih?''soal Fara hanis .manalah tahu adik nya

bermain cinta duduk berjauhan mungkin membuatkan adiknya lupa diri.Dia tidak mahu

adiknya tertipu dengan mainan lelaki sepertimana  Farhana,kakak sulungnya yang mati

kerana lelaki.Dek kerana terlalu risau akan keadaan Farhana yang terlantar di Hospital

kerana disyaki mengelar nadinya.Kereta yang dipandu ayahnya terbabas lalu dalam

sekelip mata dia kehilangan kedua ibu bapa serta kakak sulungnya yang tak dapat di

selamat kan kerana perdarahan teruk.Sejak itu,dia memastikan Izzah menjauhkan diri dari lelaki.


''Tak lah.Izzah teringatkan arwah ibu,ayah dan kak long je.Kan akak dah pesan supaya tak

bercinta.Izzah dah nak nikah akak ni bila lagi?''usiknya.
''okeylah kamu semua tengokkan Izzah akak nak keluar, kejap lagi pihak lelaki nak

datang''baru kakaknya ingin melangkah keluar,Mak Temah,pembantu rumah mereka

masuk dengan muka yang cemas.


''Cik Fara..er ...masalah..tadi wakil keluarga Eshan datang katanya Eshan tak jadi tunang

 dengan Izzah sebab dia dah nikah 2 hari lepas.Katanya Eshan nikah sebab dah

buntingkan teman wanitanya''Fara hanis terduduk lesu sejarah berulang!dipandang muka

Izzah.Izzah yang mendengar terasa lega.entah mengapa dadanya lapang.belum hilang lagi

kekusutan Mak Long Ana masuk

''Kata tadi,pihak lelaki tak jadi tunang,tapi,Rombongan siapa pula yang tiba tu?''Fara

bingkas bangun.mereka semua turut bangun.Izzah masih temanggu di atas

katil.Temannya semua turun ke ruang tamu.Tinggallah dia seorang .


''Izzah ,kak Fara suruh turun.''belum pun dia dia tiba di ruang tamu dia sudah

terjelepok.Ammar?permainan apa pula ni?


''Kak,Izzah tak nak tunang dengan lelaki penipu ni.''putusnya.
''Izzah akak dah tahu semua nya .kawan- kawan Izzah,Ammar,Razif dah terangkan

 semuanya.macam ni lah.Izzah bincang dulu dengan Ammar.''pujuk kakaknya.


''Izzah sebelum awak putuskan apa-apa dengar dulu apa yang saya nak cakap.''penjelasan

Ammar,Razif serta Yaya dan Amyza melegakannya.Rupanya mereka telah membantu

Ammar.Dia memandang kakaknya sekilas.Dia nampak cahaya cinta di mata Ammar.Dia

tesenyum lantas mengangguk.


''Terima kasih Izzah sebab sudi maafkan Am.Mama pun minta maaf diatas kenakalan


Ammar.''Flash kamera menyimbah kamar Izzah dia mengangguk lantas mengucup pipi

Datin Zahira.



''Lagi 6 bulan kita nikah.lepas tu saya tak sabar nak dapat tittle papa.''Izzah mencubit perut

Ammar.Geram dan malu apabila  Ammar selamba meminta kebenaran untuk berdua-duaan

dengannya.Dalam hati dia bersyukur.YA ALLAH,terima kasih kerana mengutus dia

untukku.Semoga kebahagiaan itu milikku.Dia membalas gengaman tangan Ammar.tanpa

segan silu dia rebah di dada Ammar,menghamburkan semusim kedukaannya di situ.Dia

bertekad ingin membahagiakan lelaki itu.Izzah tidak peduli usikkan nakal teman-
temannya.Dia berserah kepada takdir.Moga itu yang terbaik untuknya

''Dah lah sayang ,jangan menangis,ini khas untuk awak.''


        Hidup ini ibarat roda.seketika kita diatas,bila-bila masa kita berada di bawah.Saya dah merasa perit kehilangan awak.Dulu awak jual mahal,sekarang awak milik saya.Saya tak rela awak pergi.Hati ini hanya milikmu.terima kasih kerana sudi terima saya...
  setiap yang datang pasti akan pergi,
  Hari-hari yang mendatang mematangkan ku,
   tanpamu tak mungkin aku berdaya melalui hariku dengan lancarnya,
   tanpa mu sayang...sukar untukku bernafas,
   Gelaplah hariku ,suratan takdir menyedarkan ku bahawa
    IZZAH HUMAIRAH MILIK  AMMAR ZAFRAN SELAMANYA....
    JET A'IME
    WO AI NI
     I LOVE U....
   apa sahaja bahasa erti nya sama iaitu awak satu-satunya pemilik kunci pintu hati saya selama-lamanya..Terima kasih kerana sudi membukanya
tunang mu.......                                                                                                                                 ammar

''Jangan menangis sayang,itu janji saya pada awak''pujuk Ammar.


''Saya tak nangislah cuma terharu''Ammar menyeka air matanya..YA ALLAH terima kasih

kerana mengurniakan jejaka sebaik ini untukku.Aku berjanji dia takkan aku persiakan....




            TAMAT.............                                                                                                                                                                                                                                                                                              




























































































































































































































































































































































































0 comments: